بنام خدا

گزارش همایش ملی نور و فن‌آوریهای مبتنی برآن

دبیرفیزیک منطقه 5 و بازرس انجمن معلمان فیزیک شهر تهران

این همایش در روز پنجشنبه 28 آبان از طرف انجمن علمی آموزشی معلمان فیزیک شهر تهران با همکاری و حمایت اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران و منطقه 5 به مناسبت سال جهانی نور و بزرگداشت دانشمند شهیر ایرانی اسلامی ابن هیثم پدر نورشناسی در سالن امام علی منطقه 5 تهران برگزار شد.

94 8 28 OPTIC 1

همایش رأس ساعت نه صبح با حضور پر افتخار مدیر اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران جناب مهندس چهاربند و رئیس اتحادیه انجمن‌های علمی آموزشی معلمان فیزیک ایران جناب آقای محمدحسن بیاتانی، سرکار خانم هدیه منوچهری نماینده معاون محترم آموزش اداره کل جناب آقای حسینی و سرکار خانم فتحی از طرف معاونت محترم پژوهش و آموزش نیروی انسانی جناب آقای حدادیان، مدعوین و دبیران محترم فیزیک از تهران و چندین استان دیگر، با تلاوت آیاتی از کلام اله مجید و سرود ملی آغاز شد.

94 8 28 OPTIC 2

در ابتدا سرکار خانم دکتر شکرباغانی دبیر همایش محورهای همایش را معرفی کردند:

1- سال جهانی نور و معرفی دانشمند شهیر اسلام «ابن هیثم» پدر فیزیک نور

2- شناساندن نقش و اهمیت نور و فناوری‌های مبتنی بر نور در دنیای مدرن

3- تأثیر نور و نقش فناوری‌های نوین نوری در آلودگی‌های نوری بر محیط زیست

4- تأثیر نور و نقش فناوری‌های پیشرفته مبتنی بر نور در صرفه‌جویی اقتصادی

5- روش‌های بهینه سازی تولید و تأمین انرژی نورانی

6- آموزش مفاهیم پایه مرتبط با نور به همراه انجام آزمایش‌ها و فعالیت‌های کاربردی نور

7- جایگاه ایران در فناوری‌های مبتنی بر نور در ساخت ابزار اپتیکی

و دلایل و با توجه به اینکه سال 2015 از طرف یونسکو به عنوان سال جهانی نور اعلام شده است، بیان داشتنددر انجمن برآن شدیم تا همایش را به این مناسبت برای دبیران فیزیک داشته باشیم.

سپس جناب مهندس چهاربند ضمن خیرمقدم به مدعوین و شرکت کنندگان همایش داشتند. ایشان از انجمن معلمان فیزیک شهر تهران که با هوشمندی این همایش را برگزار کردند تقدیر کردند. در ابتدای صحبت های ایشان به حمایت از انجمنهای علمی در اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران اشاره کردند و این جلسات علمی را که مختص یک موضوع هستند را پایه و اساس تحولات دانستند و ادامه دادند که باید فرصت شناس باشیم و برای حرکات بعدی از آن استفاده کنیم تا ان‌شاله اثر بخش باشد. ایشان در بخش دوم صحبت هایشان به جهار رویکرد که حاصل مطالعات ایشان و موضوع اصلی محافل علمی اموزشی است اشاره کردند:

1-     رویکرد اول تحقق جامعه دانش بنیاد و جوامع دانشی است. اگر رسالت انجمنها را توسعه فیزیک و آموزش فیزیک از مدخل آموزش و پرورش باشد پس باید انجمن فیزیک تحلیلی از وضعیت آموزش فیزیک در آموزش و پرورش با این رویکرد داشته باشد.

2-     رویکرد دوم اقتصاد دانش‌بنیاد است. در تحقق اقتصاد دانش بنیاد و برنامه ریزی برای توسعه فیزیک و آموزش فیزیک با این رویکرد الویت ها چیست؟ و در آموزش عمومی از ابتدایی تا متوسطه با این رویکرد با کمک اداره کل و انجمن می‌توانیم برنامه‌هایی را داشته باشیم تا این اهداف محقق شود.

3-     رویکرد سوم مربوط به ج.امع اطلاعاتی هستند. با توجه به پیشرفت سخت افزاری و نرم افزاری در تولید و انتشار دانش و اطلاعات، این رویکرد باید نقش و سهمش در توسعه فیزیک و آموزش فیزیک مورد دقت و ملاحظه قرار گیرد. علاقه مندی به علوم پایه در رشته های ریاضی، فیزیک و شیمی در کشورهای اتحادیه اروپا و آمریکا نیز کاهشی را نشان میدهند. برای علاقه مند کردن دانش آموزان در سالهای بالاتر به علوم پایه باید از سالهای ابتدایی شروع کنیم. ترویج فیزیک و هدایت و پرورش استعدادها را باید مورد توجه قرار دهیم.

4-     رویکردچهارم که از دهه 1990 میلادی شروع شده است و در کشور ما هم تا حدودی با آموزش غیر رسمی مأنوس شده است و زمینه توسعه را فراهم شده است مربوط به رویکرد آموزش مادام‌العمر است. باید با این رویکرد در حوزه فیزیک و آموزش فیزیک برنامه ریزی کنیم. این بخش نیز می‌تواند به کمک انجمن‌های غیردولتی شکل بگیرد. ارتقا شایستگی های معلمان و افزایش مهارت‌های حرفه‌ای ایشان باید مورد توجه قرارگیرد. اگر از آن غافل نشویم و باید معلمان ما به روز باشند. ما نیازمند یک نقشه راه حرفه‌ای برای اموزش سطوح مختلف هستیم. مراجعی که تحولات را رصد کند و دوره های ضمن خدمت و جلوتر از تغییرات کتاب درسی قدم بردارند تا با آگاهی از تغییرات و دانایی بتوانند کلاسهای جذاب داشته باشند و دانش‌آموزان را به فراگیری علم علاقه مند کنند.

پس از سخنرانی ایشان که مورد تشویق شرکت کنندگان واقع شد. ایشان در دو مورد قول ویژه دادند اول به درخواست اعضای شورای اجرایی انجمن معلمان فیزیک شهر تهران و دبیران شرکت کننده فیزیک، اختصاص یک مکان مناسب برای دفتر انجمن و انجام امور علمی اموزشی انجمن بود که بسیار مورد تشویق دبیران فیزیک شهر تهران قرار گرفت و مورد بعدی به درخواست رئیس انجمن سرکار خانم عصمتی برای شرکت کنندگان در همایش از طرف ایشان تقدیر نامه ای تعلق گیرد که با موافقت ایشان مجدد مورد تشویق همکاران قرار گرفتند.

در ادامه پیام دکتر محمدیان رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی به مناسب همایش پخش شد. ایشان ضمن تشکر از انجمن معلمان فیزیک شهر تهران، تأکید داشتند آموزش علوم همراه با اخلاق می‌تواند راهگشا و سودمند باشد و راه تکامل و پیشرفت را هموار سازد.

94 8 28 OPTIC 3

در ادامه برنامه دو سخنران مدعو علمی همایش مقاله های خود را با عنوان "نور چیست؟ "ارائه دادند. دکتر عمادی رئیس مرکز سنجش و ارزشیابی تحصیلی مقاله ای با ارائه شد. ایشان در خصوص ماهیت علم از دیدگاه ابدعلی سینا صحبت کردند. سخنران مدعو بعدی دکتر احمد درودی دانشیار دانشگاه زنجان و مدیر ساخت تلسکوپ رصدخانه ملی ایران، بودند که مقاله ای با عنوان "نور و اندازه‌گیری" ارائه دادند در این مقاله روشهای بسیار مبتکرانه و جذاب در بکارگیری نور برای اندازه گیری فاصله، میزان و نوع مواد آلاینده هوا، میدان مغناطیسی، میزان گلوکز در مایعات و خون و ... اشاره کردند و در انتها در مورد ویژگیهای تلسکوپ رصدخانه ملی توضیح دادند. مدیر جلسه این سخنرانی جناب آقای عبدالحسن بصیره دبیر کمیته علمی همایش و جناب آقای سیامک خادمی دانشیار دانشگاه زنجان و معاون کمیسیون ملی یونسکو در ایران بودند. در پرسش و پاسخ این سخنرانی دکتر خادمی پیشنهاد دادند که در سایت رصدخانه ملی یک بخش اموزش معلمان و یک بخش دانش آموزی هم داشته باشد تا شرایط تعامل و اطلاع رسانی به این دو گروه از جامعه در این کار ملی فراهم شود و ان شاله مورد استفاده معلمان باشد تا ضمن آشنایی خودشان از مطالب آن در آموزش فیزیک بهره مند شوند.

94 8 28 OPTIC 4

بعداز سخنرانی دکتر درودی، بازدیدی از نمایشگاه و مقاله هایی بود که ارائه آنها در بخش پوسترها بود. جناب مهندس چهاربند، مدیریت محترم اداره آموزش و پرورش منطقه 5 جناب میرشفیعی و معاونین ایشان بهمراه جمعی دیگر در یک جلسه دوستانه گردهم جمع شدند. در این جمع دوستانه ضمن تشکر مجدد از برگزارکنندگان همایش در مورد حمایت از انجمن در اختصاص مکان صحبت شد و مهندس چهاربند فضایی را در پژوهشسرای منطقه 7 پیشنهاد دادند و قول دادن در خصوص آن با مدیریت محترم آن منطقه صحبت کنند. در این میان سرکار خانم عصمتی بیان داشتند قبلا هم در این منطقه پیگیریهایی را داشته ایم و درخواست کردند شرایط طوری فراهم گردد که امور اداری مربوط به آن پیچیده و خسته کننده نباشد تا انجمن بتواند توان خود را در بخش علمی آموزشی استفاده کند.

94 8 28 OPTIC 5

پیشنهاد بعدی در این جلسه موضوع مربوط به آموزش فیزیک همراه با ازمایشگاه بود و مطرح شد که اختصاص ساعت ویژه به آزمایشگاه در برنامه درسی جدید متوسطه دوم بسیار تاثیر گذار خواهد بود و حضور دانش اموزان و توجه آنها به فعایت های عملکردی را افزایش می‌دهد جناب مهندس چهاربند ضمن تأیید این موضوع و توجه به سه ساله بودن متوسطه دوم و احتمالا توجه و تمرکز دانش دانش‌آموزان در دو سال دوم به امور مربوط به آزمون ورودی دانشگاه‌ها، از پیشنهاد استقبال کردند و فرمودند موضوع را در فرصت مناسب با ریاست محترم سازمان پژوهش مطرح خواهند کرد. موضوع مهمی دیگری که در این جلسه دوستانه مطرح شد پیشنهاد مدیرین محترم منطقه 5 بود ایشان اعلام کردند منطقه آمادگی کامل دارد که با انجمن در سال آینده در برگزار یک همایش ملی همکاری خیلی بیشتر از این همایش داشته باشد و این موضوع با استقبال اعضای محترم انجمن حاضر در جمع مواجه شد و قرار در جلسات بعدی موضوع مطرح و ان شاله مورد برنامه ریزی و اجرا قرار گیرد.

94 8 28 OPTIC 6

در ادامه همایش چهار مقاله بصورت سخنرانی علمی ارائه شد. فایل تمام مقاله های ارائه شده در یک سی دی به شرکت کنندگان ارائه شد. در لابلای برنامه فیلم‌های کوتاه آموزشی پخش شد.

در بخش پایانی برنامه از دو نفر از دبیران بازنشسته شهر تهران سرکار خانم منیژه بهرامی دبیر و سرگروه منطقه یک تهران و جناب آقای عباس وثاقی محقق و سازنده وسایل آزمایشگاهی و فعال در حوزه آزمایشهای فیزیک با ارائه لوح تقدیر انجمن قدردانی شد.

 

94 8 28 OPTIC 7

94 8 28 OPTIC 8

در بخش پایانی معرفی مسابقه دانش آموزی ابن هیثم بود که توضیحات لازم به شرکت کنندگان داده شد. سرانجام گواهی شرکت در همایش با امضا مشترک اداره کل و انجمن به شرکت کنندگان داده شد و با تشکر ویژه اتحادیه انجمن‌های علمی اموزشی معلمان فیزیک از کمیته علمی و اجرایی، همایش به پایان رسید.

معصومه شاهسواری

  • فن آموز
  • انجمن فیزیک